akce

nákup nad 1500,- Kč
SLEVA 10 %

více
 

Zasílat novinky E-mailem?

VYPRÁVĚJ ...  Pravý gruzínský koňak ("Gruzíňák") ...

vice

O KVALITĚ A HISTORII

Dějiny vinařství na Kypru jsou staré jako mýty této oblasti. Údajně již řecký bůh vína Dionýsos měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. Jeho kvalitu chválí Homér a Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun. "Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu", šeptal 36 let před n.l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře a přenechal jí ostrov jako svatební dar.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Commandaria je chráněné označení původu (Appellation of Origin) pro unikátní sladké víno blízké slámovému, ale připomene i portské. Vyrábí se ze starobylých pravokořenných odrůd Xynisteri (bílá) a Mavro (modrá). Sklizené přezrálé hrozny se před moštovaním suší 15 dní na slunci, čímž se z nich ztratí přebytečná voda a po vylisování zůstane vysoce koncentrovaný extrakt. Po vykvašení následuje letité zrání v dubových sudech. Používá se vertikální systém uložení sudů, při kterém se doplňuje mladší víno z vyšších pater do nižších, lahvuje se pouze víno nejstarší. Obdobný, ale mnohem mladší, je španělský systém solera. Konečným výsledkem je víno jantarové barvy, vybrané chuti a vůně. Hodí se hlavně jako digestiv - zlatá tečka po skvělém jídle.

Ostrov Kypr bývá považován za evropskou kolébku vína i proto, že v záznamech o víně, starších 4000 let, se objevuje kyperská Nama. Ve středověku proslula pod novým názvem jako víno templářských rytířů Commandaria. Do Čech poprvé přinesl toto víno kyperský král Petr I. jako host na dvoře Karla IV. Tuto dávnou návštěvu připomíná i známý český muzikál Noc na Karlštejně, ve kterém postavu kyperského krále ztvárnil Waldemar Matuška.

Homér

Již roku 1100 před naším letopočtem se básník Homér zmiňoval o kyperských vínech což naznačuje, že musela existovat již dlouho předtím. Velký básník starověku Hésiodos ve své básni „Práce a dni“ napsané kolem roku 800 př.n.l. popisuje výrobu vína v takovém detailu, že není pochyb o tom, že měl na mysli právě sladké kyperské víno.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

V těch dávných časech byla kyperská Nama, ze které později vzešla Commandarie, oblíbeným nápojem především při oslavách konaných na počest bohyně krásy Afrodité zrozené z mořské pěny u Paphosu - tuto scénu zvěčnil Botticelli na svém slavném obraze "Zrození Venuše".

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Faraóni

Je známo, že i faraóni měli v oblibě kyperská vína, jakožto i sama egyptská královna Kleopatra. Král Šalomoun v jeho „Písni písní“ často zmiňuje ostrov Kypr, jeho hrozny a víno.

Richard Lví srdce

Moderní historie Commandarie se počíná psát po roce 1191 n.l. kdy se anglický král Richard Lví srdce na své křížové výpravě do Jeruzaléma rozhodl nejdříve dobýt Kypr. Při té příležitosti se na Kypru nejen oženil a pojal za manželku princeznu Berengarii Navarskou, ale poznal i lahodnou chuť kyperského vína. Unesen jeho chutí nazval ho: „vínem králů a králem vín“.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Poté co Richard opustil Kypr aby pokračoval ve svém křižáckém tažení, byl ostrov prodán řádu templářských rytířů, kteří ho následně prodali Guyi de Lusignan, sesazenému králi Jeruzaléma, jehož rod poté vládl na Kypru po dlouhá léta - až do roku 1474.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Během téměř 300-leté feudální vlády této dynastie na Kypru byla osadníkům – zejména katolickým křižákům přidělena privilegia a svěřeny do správy určité části země. Celý ostrov tak byl rozdělen na distrikty nazvané „commanderies“. Mezi těmito osadníky byli i Rytíři řádu sv.Jana z Jeruzaléma.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Rytíři

Zhruba 40 vesnic, které byly situovány na jim svěřeném území tvořilo oblast tzv. Velké kyperské komandatury („Grand Commandery of Cyprus“, „La Grande Commanderie“), jejímž sídlem byl hrad severně od Limassolu známý dnes pod jménem „Koulas nebo Kolossi“. Jelikož rytíři řádu sv. Jana z Velké komandatury si zamilovali kyperské víno pocházející z této oblasti a dále pokračovali v jeho pěstování a vylepšování, pojmenovali ho „Commandaria“.

Kolébka vína - o kvalitě a historii

Například i Thibaut IV - nejznámnější hrabě z Champagne, byl během tažení na Kypr obdarován výhonky vinných keřů ostrova, jež pak byly ve Francii dále šlechtěny. Předpokládá se, že kromě šampaňských odrůd se jeví potomky kyperských keřů rovněž odrůdy vín Madeira, Tokaj a Marsala. Kyperské víno zvané Commandaria, vyvážené křižáky na královské dvory Evropy, bylo při soutěži vín na dvoře francouzkého krále Filipa Augusta v roce 1223 korunováno za "Apoštola vín". Jeho pití se stalo znakem kultury a vznešenosti aristokracie.

Traduje se, že naneštěstí poté co jistý židovský obchodník s vínem z Portugalska daroval tureckému sultánu Selimovi II vzorky Commandarie, rozhodl se sultán v roce 1571 dobýt Kypr, aby se zmocnil bohatství , které podle jeho slov náleží jen „králi králů“, jak sám sebe pyšně tituloval. Naštěstí kyperské vinařství odolalo i 300-leté turecké nadvládě ostrova a z jeho plodů se tak můžeme těšit i dnes.

Soudobá výroba Commandarie tak pokračuje ve stejném duchu jako v dávné minulosti, tedy výhradně z pravokořenných odrůd a hroznů vypěstovaných na původních vinicích. Objem výroby vína z těchto vinic je tedy velmi omezený, ale excelentní co se kvality týče. Umění výroby tohoto vína je předáváno z generace na generaci a je neustále zdokonalováno výběrem těch nejkvalitnějších hroznů a způsobem jejich zpracování, ve kterém i nadále převažuje velký podíl manuální lidské práce. Kyperský stát považuje Commandarii za národní produkt a přísně kontroluje dodržování podmínek její výroby tak, aby bylo vyhověno všem požadavkům na ochranu jejího původu.

Každá sklenka Commandarie je rovněž dávkou síly a energie kterou Vám jejím prostřednictvím posílá kyperská země a zářivé kyperské slunce. Nejen Kypřané, ale i civilizovaní lidé v mnoha dalších zemích po celá staletí oceňují hodnotu tohoto vína jako zdravého a osvěžujícího nápoje přinášejícího radost a potěšení. Objevíte i Vy tajemství věků ukryté v Commandarii?

KYPERSKÉ VINAŘSTVÍ

Na Kypru se vinařsky příznivé podnebí - vydatné deště v zimě, dlouhé slunečné léto - kombinuje s vhodnou půdou, převážně vápenatou nebo sopečnatou. Stálé klima ostrova - až 340 slunečných dnů v roce - zaručuje, že každá sklizeň je dobrá a kvalita kyperských vín konzistentní. Sucho ve vegetačním období napomáhá pomalému dozrávání a tvorbě buketních vlastností vína a zároveň minimalizuje výskyt škůdců révy a tím i nutnost její chemické ochrany. Výsledkem je vskutku přírodní víno, přes svou bohatost lehce stravitelné. Kyperská červená vína obsahují hodně tříslovin, které jako antioxidanty působí preventivně před civilizačními chorobami.

Většina vinic se nachází na jihozápadních svazích pohoří Troodos. Historickou niť kyperského vinařství nepřetrhla ani americká mšice révokazná, která v 19. století zdecimovala vinice Evropy. Protože na Kypr nedorazila , jeho tradiční odrůdy vinné révy pěstované po tisíce let, přetrvaly dodnes. Vedle historického dědictví se soudobá výroba vína opírá o moderní vědu a techniku.

ODRŮDY

Typickými odrůdami vinné révy na Kypru jsou bílá Xynisteri (Cipro Bianco) a modrá Mavro (Cipro Nero). V menším rozsahu se vyskytuje tucet dalších starobylých odrůd. Dle použité révy lze soudobá kyperská vína rozdělit do několika skupin:

 

  • A/ vína z původních kyperských odrůd: Xynisteri, Mavro, Opthalmo, Maratheftiko, Spurtiko - i v kombinacích
  • B/ vína z mezinárodních odrůd pěstovaných na Kypru (odhadem v pořadí dle plochy): Cabernet-Sauvignon, Chardonnay, Mourvedre, Grenache, Carignan Noir, Muscat of Alexandria, Ginsault, Alicante Bouchet, Ugni Blanc, Palomino, Sauvignon Blanc, Semillion, Cabernet Franc, Shiraz , Riesling , původní řecká odrůda Lefkas
  • C/ vína složená z kyperských i mezinárodních odrůd: často Xynisteri - Chardonnay, Mavro - Grenache, Mavro - Mourvedre (Mataro, Monastrel), Mavro - Carignan Noir, Maratheftiko - Cabernet-Sauvignon.

 

Zatímco pro někoho může být výzvou poznání vín z unikátních starobylých odrůd vinné révy, jiný dá přednost otázce projevu mezinárodních odrůd v unikátních vinařských podmínkách Kypru nebo se může zajímat o vína zrozená z kombinace kyperských a mezinárodních odrůd.

KYPR - KOLÉBKA VÍNA?

Kypr lze takto označit z několika důvodů: nepřerušená tradice vinařství stará více než 4-tisíce let, dochování původních odrůd vinné révy dokonce v jejich pravokořenné podobě (neroubovaná réva), kyperské víno Commandaria (v antice nazývaná Nama) je nejstarším známým vínem světa, v historických záznamech se vyskytují zmínky o šíření vinné révy z Kypru, nikoliv obráceně. Setkání s kyperským vínem může být proto obohacující nejenom chuťově, ale i kulturně historicky.

GRILOVACÍ SÝR HALLOUMI

Tento polotvrdý sýr s tisíciletou tradicí, okořeněný mátou a původem z ostrova Kypru se obvykle vyrábí z ovčího a kozího mléka a namáčí se v solném roztoku. Jedinečnou vlastností tohoto sýra je jeho velmi dlouhá trvanlivost, sýr nepodléhá zkáze navzdory slunnému klimatu, které panuje na Kypru. Pokud je sýr skladován v chladničce, můžete se spolehnout, že si uchová své chuťové i jiné vlastnosti po dobu až jednoho roku. Další vyjímečnou výhodou tohoto měkkého sýra, pro kterou je velmi oblíben a vyhledáván je, že si uchovává svůj tvar i v případě ohřevu – tzn. můžete ho grilovat či smažit bez rizika jeho rozpuštění na grilu či pánvi. Kypřané i lidé v mnoha dalších zemích milují konzumaci tohoto sýra v kteroukoliv dobu a ve všech jeho formách: v salátech, společně s melounem,  jako vítanou přílohu k pokrmům z ryb, jednoduše s pečivem či jako univerzální přílohu k hlavním (zejména masovým) chodům.

HalloumiHalloumi

HalloumiHalloumi

HalloumiHalloumi

 HalloumiHalloumi

HalloumiHalloumi

HalloumiHalloumi

HalloumiHalloumi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright© 2010 FIXIT spol. s r. o.